Ölü yıldız uzaya enerji saçıyor
Dünya’dan 1 milyar ışıkyılı uzaklıkta bulunan ve “Tazmanya Şeytanı” olarak adlandırılan ölü yıldızın uzaya enerji yaydığı belirlendi, bu da patladıktan sonra hala aktif olduğunu gösteriyor.
CNN’in haberine göre gökbilimciler, Eylül 2020’de tespit edilen “Tazmanya Canavarı”nın ilk patlamasının ardından yıldızın ölümüne neden olan patlama kadar güçlü kısa, parlak parlamalar tespit etti.
Söz konusu yıldızın ölümüne neden olan ilk patlamanın, giderek daha parlak bir yıldızın patlayıp kütlesinin çoğunu dışarı atması anlamına gelen tipik bir “süpernova” değil, “Parlak Hızlı Mavi” adı verilen nadir bir patlama türü olduğu belirtildi. Optik Geçiş (LFBOT)”.
İlk kez 2018 yılında keşfedilen LFBOT’ların birkaç gün içinde maksimum parlaklığa ulaşarak söndüğü, süpernova parıltısının ise haftalar veya aylar sürebildiği belirtildi.
Flaşlar dünya çapında 15 gözlemevi tarafından 120 gün boyunca izlendi.
Araştırmada “Tazmanya Canavarı” ile ilgili LFBOT’un AT2022tsd olarak isimlendirildiği ve dünya çapında 15 teleskopla gözlemlendiği bilgisine yer verildi.
Araştırmanın başyazarı Cornell Üniversitesi Astronomi Bölümü öğretim üyesi Anna Ho, yaptığı açıklamada, “Şaşırtıcı bir şekilde, kaynak (Tazmanya Canavarı) beklendiği gibi istikrarlı bir şekilde sönmek yerine kısa bir süre boyunca tekrar tekrar parladı” dedi. “LFBOT’lar zaten tuhaf, egzotik olaylardı, ama bu “Daha da tuhaftı. Daha önce hiçbir süpernovada veya ‘Hızlı Mavi Optik Geçiş’te bu kadar hızlı bir ışık görmemiştik ve aylar sonra parlaklığı ilk patlama kadar güçlüydü” dedi.
Ho, Tayland Ulusal Teleskobu’na monte edilen 2,4 metrelik yüksek hızlı kamera (ULTRASPEC) dahil olmak üzere 15 gözlemevinin, 120 gün boyunca 14 düzensiz ışık darbesini izlediğini ve bunun LFBOT tarafından yayılanların sadece bir kısmı olabileceğini belirtti.
Bazı parlamaların yalnızca onlarca saniye sürdüğünü ve gökbilimcilere göre bunların ilk patlamanın yarattığı yıldız kalıntısından, yani yoğun bir nötron yıldızından veya kara delikten kaynaklanabileceğini vurgulayan Ho, LFBOT’ları incelemenin daha çok gök cisimleriyle ilgili olduğunu söyledi. Bir yıldızın patlama ve kalıntıyla sonuçlanan yaşam döngüsü yerine, bir yıldızın ölümünden sonraki oluşumlar. Daha fazla bilgi verebileceğini vurguladı.
İlk patlama bir yıldızın bir kara delikle birleşmesiyle tetiklenirken, daha sonraki patlamalar bir kara delik fırlatması olabilir.
Ho, ilk patlamanın, “kozmik felaketler için tamamen farklı bir yol olan” bir yıldızın bir kara delikle birleşmesi gibi olağandışı bir olay tarafından tetiklenmiş olabileceğine dikkat çekti.
Araştırmanın yazarlarından biri olan Avustralya Swinburne Teknoloji Üniversitesi’nden Profesör Prof. Jeff Cooke yaptığı açıklamada, “(LFBOT’lar) yüz milyarlarca Güneş benzeri yıldızdan oluşan bir galaksinin tamamından daha fazla enerji yayıyor. Bu muazzam enerji miktarının arkasındaki mekanizma henüz bilinmiyor. Ancak bu örnekte güçlü Patlamalar ilk patlamanın ardından da devam etti ve söndü.” “Bunlar süpernovalarda olduğu gibi haftalar veya aylar yerine, dakikalar içinde çok hızlı bir şekilde gerçekleşti.” söz konusu.
Yüksek güç üretimi ve kısa süreli patlamalar nedeniyle fiziğin zorlandığını belirten Cooke, hızlı patlama ve yok oluşların tüm bu gücün nispeten küçük bir kaynaktan üretildiğini gösterdiğini, eğer kara delik ise elementlerin kara delik içerisine fırlatıldığını kaydetti. uzayda ışık hızına yakın bir hızda.
Araştırma Nature dergisinde yayımlandı.